20.12.2016 21:00 - 22:00


Turbomošt má v Brně jméno. V online rozhovoru bude odpovídat autor nápoje a majitel Baru, který neexistuje Jan Vlachynský

Host: Jan Vlachynský

Autor: Marek Bartík | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Online rozhovor

Jan Vlachynský, majitel Baru, který neexistuje a Super Panda Circusu a autor Turbomoštu, bude 20. 12. 2016 od 21:00 po celou hodinu odpovídat na otázky čtenářů.

Brno - Vše začalo na vánočních trzích. Dva vysokoškoláci Jan Vlachynský a Andrej Vališ oslovili Brňany originálním Turbomoštem. Odtud stačil už jen krůček k otevření vlastního podniku, který je nezávislý na sezonním stánkovém prodeji. Tak se zrodil unikátní Bar, který neexistuje a téměř okamžitě si svou atmosférou získal srdce mnoha milovníků dobrého jídla a pití. V současné době provozuje Vlachynský se svými společníky bary rovnou dva. K Baru, který neexistuje, se přidal opět stylový a velmi originální podnik s názvem Super Panda Cirkus. Nyní plánují otevřít již třetí bar. Ponese název Čtyři pokoje.

Radim Reichl | Alik.cod2@seznam.cz Přeji hezký večer :) Rád bych se zeptal, v jakých místech se bude podnik nacházet a kdy plánujete otvíračku, pro případnou návštěvu? Děkuji za odpověď
Radim Reichl | Alik.cod2@seznam.cz Přeji hezký večer :) Rád bych se zeptal, v jakých místech se bude podnik nacházet a kdy plánujete otvíračku, pro případnou návštěvu? Děkuji za odpověď Dobrý večer, 4pokoje budou na Vachové ulici, za rohem od BKN... zatím je to taková dost škaredá ulice, teda kromě Wolfgangů, kteří jsou objedno od nás, ale věříme, že se to brzy změní:-) Ostrý start bude v lednu, a velmi zkušebné večer si tam hodíme už před Vánocemi, snad zítra, ale zatím to není stopro jisté - kdyžtak sledujte náš fb:-)
Roman Barevný | barvic.r@seznam.cz Dobrý den, letos jsem na trzích v Brně nově zaregistroval výskyt iniciativy Náš Ježíšek, zajímalo by mě, jaký na ni máte názor. Děkuji Dobrý večer, díky za otázku, mě osobně Náš Ježíšek baví hodně. Měl jsem tu čest se párkrát osobně potkat s panem Czerninem, který za iniciativou stojí, a bavit se s ním o celé věci, a musím říct, že jsme snad ještě neviděl zapálenějšího člověka do nějakého projektu, navíc v tomhle případě neziskového. Takže mě to baví a podporuju!
Petr Buchal | lachubcz@gmail.com Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li máte v plánu do budoucna expandovat se značkou Turbomošt do dalších měst. Děkuji za odpověd. Dobrý večer, díky za otázku... dlouho jsme se tomu bránili, ale nakonec to vypadá, že něco bude:-) Máme velké množství zájemců o nějakou spolupráci, takže si na to v novém roce sedneme a zkusíme vymyslet, jestli by to mohlo fungovat.
George | george.art@seznam.cz Dobrý večer Jane, rád bych se zeptal, jak Turbomošt chutná? Uvažujete o expanzi i k nám na Hanou a Valašsko? Díky za odpověď, George z Hané. Dobrý večer, díky za otázku... v tuto chvíli bohužel ne, zatím nás zajímá jenom Brno, a pak je sen o Barceloně...
Klára | klarkaProchazkova@seznam.cz Kdy plánujete otevření vašeho dlouhoočekávaného baru 4 pokoje? Děkuji. Dobrý večer, pardon, že jsem neodpověděl předtím, uteklo mi to:-) Každopádně, ostrý provoz začne v lednu, a na pár večerů si to vyzkoušíme asi ještě před vánoci... možná už zítra, ale ještě to není stoprocentní, kdyžtak sledujte náš fb:-)
David Kratochvíl | dejviik@gmail.com Dobrý den, mohu se zeptat, jak vznikly názvy jednotlivých barů? Děkuji Dobrý večer, odpověď viz pár otázek níže...
Marek Karas | crash.mark@seznam.cz Zdravím, v čem je podle Vás bar 4pokoje specifický? Co bylo vaší inspirací? Dobrý večer, úplně ve všem:-) Ten podnik je nejvíc na míru ze všeho, co jsme kdy udělali, prakticky žádná věc tam není "odjinud". Ostatně proto to trvá tak dlouho:-) Inspirace byl spíš nonstop, respektive otázka, jak udělat podnik, který je otevřený pořád, ale není to to, čmeu se u nás říká nonstop - protože ty jsou sice pořád, ale fungují jenom mezi 3-7 ráno, jinak jsou dost divné. Takže jsme hledali, cože vlastně je "normální" či chtěné v různých denních časech, a vyplivl nám z toho obrovský mišmaš, který jsme pak nějak skládali dohromady. Největší specifikum je tedy asi ta proměnlivost, v tom, že ten dojem je prostě úplně jiný ráno, odpoledne a třeba v noci. Světlem (prakticky jsme nasvětlovali 3 podniky v jednom), hudbou (28 různých náladových mnohahodinových playlistů, a to teprve zaíčnáme), menu (9 meníček, které se v průběhu dne střídají)...
Pavča Trpínská | pcnounter@seznam.cz Jaký máte názor na celkovou organizaci a vzhled letošních brněnských trhů? Hodně štěstí v podnikání. :)) Dobrý večer, děkuji:-) Pokud se týče trhů, přiznám se, že toho zas tak moc nevím, letos je hodně řeší mí parťáci Adam Vodička a Andrej Vališ, já se starám o to, aby se nám povedlo koenčně spustit 4pokoje... jediné, o čem se tady pravidelně bavíme, je absence trošku živějšího programu na Svoboďáku (kino v sedm večer je největší moodbreaker), ale o to víc nás těší Moravák, který se z nejhoršího tržíště v Brně vyšvihl na nejlepší... Ale do detailů moc jít nemůžu, protože je vlastně nevím - pardon
Patrik Honejs | tboyisboss@seznam.cz Zdravím, kdo se podílel na výzdobě a vzhledu Baru, který neexistuje a co tato estetika symbolizuje? Dobrý večer, všechny naše bary vznikají, kromě naší aktivity v celém procesu, pod taktovkou arch. studia Bonbon, což jsou Michal a Lea Mačudovi, se kterými si neskutečně rozumíme. Pokud se týče BKN, tak jsou tam dva zásadní momenty- otevřenost (jednoduchý prostor, bar u oken), která reagovala na dost podivné prostředí v brněnských barech té doby, nám šlo o to, aby lidé věděli co proč a jak děláme (proto byl i blog). A pak to je dost (vizuálně) konzervativní koktejlový bar newyorského střihu, takový kompilát toho všeho, co jsme tam viděli...
tomin | tomin@centrum.cz Zdarvím! Je nějaký bláhový podnikatelský sen, který byste si ještě rád splnil? Také zdravím:-) Jejda, takových je! Chceme ještě hodně růst, a mít kolem sebe čím dál tím víc superschopných lidí, tak, abychom ty sny mohli plnit jak na běžícím pásu - v současnosti je asi nejbláhovější Panda v Barceloně, ale třeba ji brzy něco přebije:-)
Mirek Kukučka | emental787@seznam.cz Dobrý den, minulý rok jste měli na vánočních trzích své vlastní vratné obaly. Jaktože jste se letos rozhodli pro variantu stejných hrníčků s ostatními stánkaři? -Miroslav Kukačka Dobrý večer, letos jsme neměli jinou možnost, protože to byla podmínka od začátku zakotvená ve výběrovém řízení, potažmo smlouvě (loni to bylo mnohem komplikovanější a dlouho se nevědělo, i z toho důvodu jsme se rozhodli to vyřešit sami). Kdyby bylo na nás, pokračujeme ve svém, ještě nám pár tisícovek zbylo:-)
tom | pampik@yahoo.com Dobrý večer, zaregistroval jsem váš nedávný rozpor s MF DNES. Vadilo vám mimo jiné, že dali vaši fotku k textu s názvem EET: Apokalypsa..... Uvědomujete si, že jste sami dost mystifikovali tisíce lidí, když jste na síť až s velkým zpožděním dali i druhou stranu, kde titulek článku pokračoval, takže reálně to bylo: EET: Apokalypsa nenastala? Jaký máte vztah k médiím? Dobrý večer, máte naprostou pravdu. I když to nebylo gró, tak to byla manipulace, ale naprosto nezáměrná - v ono ráno se nám dostal do rukou pouze daný list, a až večer jsme zjistili pokračování. Příspěvek nešel editovat, tak jsme to dali aspoň jako komentář, který se zobrazuje jako první. Každopádně mě to hodně mrzelo, ale na podstatě toho sdělení to tolik nezměnilo. Mimochodem ten zásah jsem fakt nečekal, ani tu častou interpretaci , pro nás šlo hlavně o napravení toho sdělení. Vztah k médiím superpozitivní, mám pocit, že nás mají rádi, a my je také.
Štěpán Brázdil | brazdil.stepan@gmail.com Dobrý večer, měl bych několik dotazů ohledně Vaší značky a fenoménu s názvem turbomošt. Já sám jsem rád, že mohu touto formou získat nějaké nové informace o vaší značce, neboť v Brně studuji a pojem Turbomošt se stal takovým Brněnským symbolem. Nebudu pokládat otázku, jak vůbec tento nápad vznikl. Tuto skutečnost jsem již mohl najít na internetu, ale spíše mě zajímá, jakým způsobem jste dokázali vše zorganizovat a naplánovat pro realizaci prvního roku? Nebo spíše, měli jste již z dřívějších dob nějaké zkušenosti s podnikáním (nebo někdo z vás studoval vysokou školu v oboru podnikání), anebo se prostě jednalo o skok do neznáma a vydání se na neprobádanou cestu? Taky by mě zajímalo, jestli jste měli nějakou finanční podporu z okolí, nebo jestli jste začínali pouze s vlastním kapitálem (případně kdo vás sponzoroval). Děkuji za případné odpovězení na otázky a přeji příjemné prožití vánočních svátků. Určitě se v týdnu ještě stavím na hrneček turbomoštu :) S pozdravem Štěpán Brázdil Dobrý večer, díky moc za otázku, zkusím to popsat na těchto pár řádcích, ale kdyby to nedávalo smysl, klidně se mi ozvěte třeba na mail:-) Měli jsme zkušenosti organizační, protože jsme pár sezón pracovali na Aljašce, z toho 3 jako supervizoři celého oddělení, kde jsme navíc zavedli systém, který tam nikdy předtím nefungoval a zrychlil továrnu o cca 20%... takže po této stránce jsme měli velkou školu, jak díky samotné náročnosti, tak díky super šéfům celé té továrny, kteří nás nechali nahlédnout pod pokličku čehokoliv, co nás zajímalo. Do toho menší zkušenost s distribucí moštů po brněnských kavárnách, to bylo zase důležité v tom sociálním aspektu - ostatně i první stánek jsme udělali dohromady s Kavárnou Zastávka. Ti do toho zase přinesli gastro know-how, které jsme my tolik neměli. Pokud se týče financí, vždycky jsme si na ten měsíc půjčovali od kamarádů, v tomhle jsou trhy super, protože to bylo vždycky za měsíc vrácené - s každým dalším rokem jsme rostli, s tím i potřeba půjček, ale s tím i - díky minulým letem - důvěra těch známých v to, že to zvládneme splatit. BKN jsme potom financovovali částečně podobně, a část ze svých úspor a spoření atd...
Klára Procházková | klarkaProchazkova@seznam.cz Jaký druh alkoholu máte vy osobně nejraději? Kdy plánujete otevření vašeho dlouhoočekávaného baru 4 pokoje? děkuji Klára Procházková Dobrý večer, díky za otázku, já osobně moc nemám preference:-) Zaprvé tedy čím dál tím míň alkoholu holduju, v poslední době skoro výjimečně, ale když už, tak cokoliv poctivého a zajímavého - a v každé kategorii se takové dají najít. A samozřejmě trochu profesní deformace je, že pokud jsem to ještě neochutnal, tak mě to láká o to víc...
Lenka Haniková | lenka.hanikova1111@gmail.com Dobrý deň, zaujíma ma, ako vznikol názov Vášho baru. Ďakujem za odpoveď. Dobrý den, odpověď viz dva posty níže:-)
Petra Slavíková | petra.k.slavikova@seznam.cz Na jakou cílovou skupinu budete cílit se třetím barem? Dobrý den, to je těžká otázka - my totiž zásadně nemáme cílové skupiny. Jsme přesvědčeni, že bychom tím zbytečně vnášeli své předsudky do něčeho, co má vzniknout organicky, takže děláme podnik, kterej primárně baví hlavně nás všechny - stejně jako ty předchozí - a koho bude bavit s náma, to se necháme překvapit... ale ten záběr, to všechno, co Vás může ve 4P bavit, bude hodně široký, takže se mi skoro chce říct, že na kohokoliv:-)
David Kratochvíl | dejviik@gmail.com Dobrý den, mohu se zeptat, jak vznikly názvy jednotlivých barů? Děkuji Dobrý večer, díky za otázku - BKN byl vlastně původně pracovní název kampaně před otevřením, protože jsme se báli velkého nájmu a investice do prostoru, takže jsme si řekli, že potřebujeme mít plno od prvního dne... což se docela povedlo:-) Každoppádně po asi dvou týdnech kampaně bylo jasné, že název zůstává. Super Panda Circus je pocta nejlepšímu barmanovi světa - brněnskému rodákovi Alexi Kratěnovi, který kdysi vymyslel drink s názvem Super Panda. Měli jsme pocit, že jej Brňáci málo znají, a tak jsme to vnímali jako prostředek o tom s nimi mluvit:-) No a 4pokoje proto, že jsme hledali něco, co vystihne tu proměnlivou celodenní atmosféru...
Lucie Chaloupková | l.chaloupkova@gmail.com Jak si předtavujete, že o vašem baru lidé vypráví? Co si myslíte, že je věc, o které povídají svým kamarádům, když přijdou z baru? Co má váš bar lidem přinést za pocity? Co je na něm jiného, než na ostatních barech? Dobrý večer, předpokládám, že mluvíte o BKN, takže budu odpověď směřovat tam: pokud se týče pocitů, či našeho záměru, tak primárně jde o to, aby to byl dobrej večer. Něco ve stylu "byl jsem včera v BKN s tím a tím člověkem a mega jsem si to užil". My jsme tu tak trošku navíc, jako jacísi mediátoři toho celého večerního procesu, hlavní hvězda by měl být vždycky ten host. Někdy je to párty, někdy klidné posezení s kamarády, někdy rande... A když si představuju, jak lidé o BKN mluví - v dobrém je to vždycky spojený právě s tou pohostinností, takže doufám, že mluví o tom, jak jim bylo dobře třeba kvůli barmanovi, který před nimi míchal drinky...
Michaela Nárožná | 450714@mail.muni.cz Dobrý den, zajímalo by mě, když budete mít otevřené už tři bary - myslíte, že se toto číslo ještě nějak rozroste, nebo už zůstanete u tří? Dobrý večer, doufáme, že se rozroste:-) Plánů máme spousty, teď ještě uvidíme, jak se nám podaří to celé organizačně zvládnout - na tom ostatně jakákoliv expanze stojí. V roce 2018 bychom chtěli (teda vlastně budeme, už je podepsaná smlouva) otevřít velkou koktejlovou restauraci na Zelném trhu, a pokud se dalších vizí týče, tak se uvidí:-)
Michal Hodes | michalhodes.007@gmail.com Dobrý den, osobně jsem nepostřehl úplné začátky turbomoštu, ale chci se zeptat, zda bylo na trhu, který byl zaplněn tradičními nápoji jako svařák nebo punč, těžké se prosadit? Když už jsem je zmínil, chtěl bych se také zeptat, který ze tří zmíněných nápojů máte nejradši? Děkuji, Michal. Dobrý den, začátky byly v roce 2009 na vánočních trzích na Zelném trhu - výhodou bylo, že to byl první ročník těchto trhů, takže "startovací pozice" byla obdobná pro všechny zúčastněné, tedy i nás. Pokud se týče atmosféry na vánočních trzích v té době obecně, tak jsme měli štěstí v tom, že se na nich zpravidla prodávaly nápoje nepříliš valné kvality, takže to moc těžké prosazení nebylo:-) Pokud se týče mé osobní preference, tak žádnou nemám - cokoliv dobrého mi chutná, ale každá ze zmíněných věcí může být poctivá nebo ne, a druhá varianta mě nebaví nikdy:-) Díky a hezký večer!